EN
BG

Баня/ конкурс Martineli

Кратка информация за проекта.

Функцията на банята е провокирана също от този ориенталски модел. Помещението е с голяма светла височина 3м, което е традиционен похват в този тип архитектура, където се търсят отворени пространства, обем и въздух. В графичната част са отбелязани размерите на помещението. Квадратурата на банята е 13м2.
Важно е в този тип архитектура да се създаде връзка между интериора и екстериора. За това банята е разделена на две зони – зона за релаксиране, отворена към външното пространство с голямо остъкляване и зона за обслужване. В индийската култура е важно да може да се излиза от всяка стая в градината. Зоната за релаксиране е оборудвана със свободно-стояща вана и място за сядане, а зоната за обслужване с всичко останало, което е необходимо за една уютна баня – конзолна маса с две мивки, огледало, конзолни тоалетна и биде, душ кабина, шкаф за тоалетни принадлежности и кърпи. Двете зони са отделени и чисто визуално, като са използвани традиционни индийски арки и колони и различно цветоусещане. Зоната за почивка е в едни по – светли тонове създаващи традиционното спокойствие. Ваната е разположена пред огромен панорамен прозорец, през който може да се наблюдава пейзажа – било то градина, градска обстановка или просто небето. За да се създаде уединение са предвидени и плъзгащи ориенталски паравани, които могат да затворят целият прозорец. Предвидени са и декоративни ниши повтарящи формите на арките.Този тип интериори трябва да носят мир и спокойствие. В индийските домове присъстват много различни щампи, шарки и текстури с геометрични или флорални мотиви. Често използваните цветове са земните – бежово, кафяво, оранжево, пурпурно, червено. Индийският интериор може да е и много семпъл и изчистен т.е смесица между два или максимум до три типа декори. Това е използвано и в проекта за банята.
Използвани са както геометрични форми в подовите плочки, въплъщение на мъжкото начало в Индия, така и по – овални – флорални плочки по стените, въплъщение на женското начало. Цветовото решение е в земни тоново – бежово, кафяво, жълто и бяло. Типични елементи за ориенталските интериори са и дърворезбите. Тук са използвани под формата на решетки на прозореца и паравани с геометрично- флорални елементи. Входната врата също повтаря формите на арките и е обогатена със същите дърворезби. Мебелите са от масив с тъмен лак.
Всички тези традиционни елементи са в един по – модерен стил съответстващ на нашето време. Санитарното обзавеждане е модерно и с изчистени форми, душ кабината е почти незабележима в рамките на останалите мотиви. Това създава контраст, което същевременно обединява ново и старо, модерно и традиционно.
В графичната част са показани отделните текстури, материали, цветове, разположение и размери на мебелите.

 • Индийски интериор.
 • Усещане за мир и спокойствие.
 • Функционално зониране.
 • Връзка между интериор и екстериор.
 • Модерно обзавеждане.
 • Контраст между модерно и традиционно индийско.
 • Цветово решение- бежово, кафяво, жълто и бяло / земни тонове/.
 • Дърворезби – ориенталски детайли.
 • Възложител: конкурс на Мартинели
 • Проект: концептуален, идеен проект
 • Изготвил: арх. Силвия Миткова
 • Дата: 2015 г.