EN
BG

Конкурс „МАЛКИ ГЕРОИ“ /първа награда тема ``СУПЕРГЕРОИ``

Кратка информация за проекта.

В настоящата разработка са решени съществуващите интериорни пространства – коридор, места за изчакване и стаи за пациенти, без да се променя разпределението на етажите.

Използвани са материали и похвати, които не утежняват бюджета, но в същото време с изключителен ефект за постигане на комфортно пространство, както за децата така и за придружителите.

За оформянето на пространството сме използвали зониране на помещенията. То се изрязява както в цветово отношение, така и в избор на супергерой от комикси и телевизия.

– зелено – зона за деца от 0-7 години / супергерой – зеления фенер/

– червено – зона за тинейджъри 12-18 години / супергерои – светкавицата, спейдърмен/

– синьо – зона за деца от 8-12 години / супергерои – супермен, капитан америка/

– жълто – санитарни и обслужващи помещения /супергерой батман/

Акцент в решението на всички помещения е използването на PVC настилки, тъй като те имат висока издръжливост и хигиена. При полагането им се използва технология, при която не остават фуги, а това дава възможност за разнообразен дизайн и помещенията остават изключително лесни за поддръжка.

В подбраният бял цвят на настилката, придаващ чувство за чистота, са изобразени емблемите на супер герои и цветни кръгове. Той позволява да бъде комбиниран с всички цветове и се използва за елементите, които искаме да останат незабележимии да останат като фон.

Фокусирано е върху постерите по стените /извадки от комиски и детски филми с популярни супергерои/, цветовите решения на зоните, детайлите в пода /логота на супергерои/, както и на местата за изчакване и игра.

В коридора, където са позиционирани и местата за изчакване е поставена и етажерка с детски книги и комикси.

В изграждаенто на пространствата в стаите за пациентите и интериора са важни и интерактивниете игри. Формално, в настоящия проект те са разделени на 6 типа подробно описани в таблата.

Изграждането на интериора на детската стая е много трудна задача и е свързана с познаването на желанието на децата и техните потребности. Оформлението на едно такова помещение може да повлияе положително върху развитието на въображението и креативността на детето. Интериорът осигурява комфорта, уюта и превръща стаята в мястото, което децата обичат. Именно поради това ние обърнахме специално внимание в подбора на цветове и материали ( за стени, под и мебели), подбор на декоративни елементи. Подбрахме по- ярки цветове: зелен, розов, син, жълт , лилав и др.

За декорирането на стените са използвани тапети, латекс, фото тапети, стикери, рисунки и др.

За създаване на уютна обстановка, стените на пациентските стаи за деца от 0-7 години са решени в светли жълто- бежови цветове. Те се асоциират със слънчевата светлина, което ги прави подходящи за декорация на стаи за момичета, и за момчета.

За интериора на тийнейджърската стая са използвани сини цветове. Въпреки, че синьото е естествен избор за много момчешки стаи, то може да се използва и в стаи за момичета. Небесносиният цвят създава спокойна обстановка в една детска стая и изпълва помещението с приятна и балансирана енергия. Използвали сме фототапети със популярни герои и тапети от страници на комикси за акцент.

  • Възложител: инициатива на Фондация „Америка за България“ – „МАЛКИ ГЕРОИ“ – конкурс за идеи за интериорни пространства в Детско отделение на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Пирогов“
  • Проект: концептуален, идеен проект, работен
  • Дата: 2017 г.