EN
BG

Къщата със стъклените тухли

GlassBrickHouseC1-1
GlassBrickHouseC2-2
GlassBrickHouseC3-2
GlassBrickHouseC4-2
GlassBrickHouseC5-1
GlassBrickHouseC6-1

Кратка информация за проекта.

Обектът е къща на две нива с ателие. Състои се от два обема преливащи един в друг – жилищна и работна част. Долният етаж на къщата е едно общо пространство, разделено на кътове, както и санитарно помещение и килер. Горният етаж приютява три спални и кабинет, както и голяма покривна тераса над ателието. Собствениците са артистично семейство – скултор и художничка и пространството в което живеят трябва да отразява индивидуалността им и в същото време да дава достатъчно възможности да бъде променяно при нужда.

Тъй като сградата е разположена в подножието на гориста местност и разполага с градина, решихме да поканим природата и в интериора, чрез големи прозорци и стени от стъклени тухли, които осигуряват много светлина и комфорт в помещенията. Стъклените тухли са много интересен материал за фасада, защото дават известна уединеност и в същото време предпазват обитателите от силните слънчеви лъчи през лятото, без да пречат на осветяването на помещението и осигуряват топлина през зимата.

Търсен е минималистичен стил, който да бъде добър декор за всички книги, спомени и произведения на изкуството, на собствениците. Стените и част от тавана са видим бетон, чието студено излъчване, допълваме с бели мебели и таван. За да придадем уют и топлина на интериора добавяме топъл, златист дъбов паркет на едри паркетини и цветни ярки акценти, като червените метални абажури и шарените възглавнички, а шарената черга в дневната е намигване към пътуванията на семейството в Родопите.

Стените са оставени максимално изчистени от мебели, за да дадат възможност да се покажат картините и снимките на семейството. Корпусната мебел е неразделна част от интериора и е врадена където е възможно или се състои от ажурни, прозрачни, дървени  кутии, окачени  на стоманени въжета, на фона на зеленината отвън.

В коридора се отличава ажурния вид на стълбата, чиито дървени стъпала сякаш изплуват от паркета и продължават нагоре. Усещането се допълва от стоманените въжета, които почти невидимо ги придържат и играят ролята на преграда. Отдолу се намира дървената врата с модерен дизайн на видими ролки, която води към ателието на собствениците. Единствената врата в сградата със собствен стил, подчертаващ недвусмислено предназначението й.

  • Комбинация от видим бетон и естествена дървесина в интериора
  • Стени от стъклени тухли към градината
  • Библиотека от дървени рафтове и кутии без гръб и врати, окачени на стоманени въжета
  • Минималистичен стил
  • Плъзгаща дървена врата, на видими ролки по детайл
  • Цветни акценти в осветлението и декорациите
  • Лека конструкция на стълбата към втория етаж , ефект на „летящи“ стъпала
  • Възложител: частно лице
  • Проект: концептуален, идеен проект
  • Дата: 2016 г.

Идейни варианти

GlassBrickHouseC7-1
GlassBrickHouseC8-1
GlassBrickHouseC9-2