EN
BG

Таванско помещение / конкурс на martineli

Кратка информация за проекта.

В изграждането на интериора на таванското помещение за конкурса е използван станалият популярен по света индустриален стил. Той е изключително модерен за градски жилища и е често използван в големите градове като Ню Йорк, Лондон, Париж и т.н. с типичните за забързания град изчистени линии и минимализъм. Това е един нов и набиращ популярност стил в нашата страна.
Индустриалният стил залага на натурализма – груби материали, тъмни цветове, неизпипани детайли, видими инсталации и т.н. В графичната част са описани материалите, разположението, цветовете и текстурите на всички елементи от обзавеждането.

Разпределение
Функционалното разпределение на таванското помещение е просто – едно голямо пространство за дневна, кухня и трапезария, една спалня , антре и баня с тоалетна. Квадратурата на тавана е 43 м2. В графичната част са описани квадратурите на отделните помещение, размерите и разположението на мебелите.

Спалня
Спалното помещение е оформено в стила на дневната . Като са използвани евро палета за нощни шкафове, метални панели за гръб на леглото и т.н. Акцентът е върху гардероба, като е направен принт върху стъклените врати с индустриална арт – картина. Използвани са вместо нощни лампи прожектори. Незабележимо се вписват и висящи лампи направени от метални елементи. Предвидена е и стояща лампа в стил индустриална. Дограмата е от тъмен метал. Стените в спалното помещение също са от тухли и бетон.
Спалнята е оборудвана с голям гардероб, спалня с размер 160/200 см два нощни шкафа и шкаф за телевизор. Тук също естественото осветление идва от два покривни прозорци и голям панорамен прозорец с арка обзидан с тухли.

Дневна
Дневната е разделена на отделни кътове – кът за сядане, за готвене и за хранене. Кухнята е по права линия в ниската част на скосяването на тавана, което не позволява използването на високи шкафове. Естественото осветление идва от четири покривни прозорци и голям панорамен прозорец с арка обзидан с тухли.
Основните материали използвани в дневното и спалното помещение са стъкло, тухли, бетон, дърво и метал. Използвани са естествените цветове и текстури на строителните материали, които се превръщат и в акцент на интериора – бетонната носеща стена, дървения покрив с дървената обшивка на тавана, светлите тухлени стени и т.н. Мебелите са от светло дърво с метален обков- прости без излишно декориране. Кухненските плотове, част от вратите на кухненските шкафове и други елементи са от алуминий. Подовите настилки са от паркет. Осветлението е от висящи промишлени лампи – пендели , декоративни прожектори, промишлени осветителни тела на струни и стоящ прожектор. Декорацията е в минимални количества – ретро елементи и пано с индустриална картина, внасяща малко повече цвят в помещението. Дограмата е от тъмен метал.

 • Индустриален стил.
 • Изчистени линии и минимализъм
 • Натурализма – груби материали, тъмни цветове, неизпипани детайли, видими инсталации и т.н.
 • Оновните материали използвани в дневното и спалното помещение са стъкло, тухли, бетон, дърво и метал.
 • Висящи промишлени лампи – пендели , декоративни прожектори, промишлени осветителни тела на струни и стоящ прожектор.
 • Декорацията е в минимални количества.
 • Акцентът е върху гардероба, като е направен принт върху стъклените врати с индустриална арт – картина.
 • Дограмата е от тъмен метал.
 • Възложител: конкурс на Мартинели
 • Проект: концептуален, идеен проект
 • Изготвил: арх. Силвия Миткова
 • Дата: 2015 г.