EN
BG

Конкурсен проект за интериор на заведение А’туин - трето място

Кратка информация за проекта

Проектът е разработен за конкурс на тема заведение за хранене по авторът на фентъзи романи Тери Прачет. С този проект арх. Силвия Миткова взе трето място в конкурса. Интериорното решение на салона е изцяло провокирано от книгите на Тери Прачет и Светът на диска. Този свят се носи из пространството на гърба на четири гигантски слона. Те от своя страна са стъпили на черупката на още по гигантска костенурка А’Туин. Този свят е изцяло в противовес с науката и физиката. Тонове вода се изливат от Диска в космическото пространство от реката , която преминава през цялата му дължина. Голяма част от композиционните решения в салона са провокирани от това. Цялото помещение е подведено под една централна ос- от там преминава и ходовата линия. Тази ос е подчертана от дизайнерското решение на окачения таван. Най- високото ниво е със свободна пейзажна форма наподобяваща река. По –ниските нива подсилват това усещане с цветовото си решение- по тъмен нюанс (син). От своя страна окаченият таван е организира така, че да създава представа за космическото пространство , в което А-Туин пътува. Синият цвят е небето , а хаотично разпръснатите кръгли  осветителни тела с различни размери с звездите. Друг акцент са кръглите дървени елементи в тавана. Със своят топъл цвят череша придават малко топлина и уют в помещението а и създават усещането за планети, зад тях има скрито осветление , което ги откроява и те изпъкват на фона на тавана. В заданието за концепцията на заведенията е споменато връщането към природата, рециклиране и водене на природосъобразен живот.

  • Използвани са почти изцяло рециклирани материали.
  • Своеобразната река на тавана е от стари вестници.
  • Облицовката по стените е от рециклирана цветна хартия.
  • Интериорното решение на салона, смесващо страни форми, модерни елементи и старинни детайли създава не само усещане за уют и топлина, но и превръща заведението в един своеобразен „оазис на пътешественика”, който може да се почувства като у дома си с книга в ръка.
  • Акценти са кръглите дървени елементи в тавана. Със своя топъл цвят череша, те придават малко топлина и уют в помещението, а и вмъкват стил. Създават усещането за планети.
  • Еклектика от елементи на ново и старо – антично.
  • Масите  са от масив, на пръв поглед грубо издялкани от старо дърво.
  • Островният бар е с елементи напомнящи бъчва, а дървените етажерки са за книги каквато е концепцията по задание.
  • Осветителните тела над сепаретата и масите до стената притежават съвременен дизайн, но същевременно са изработени от рециклирани  материали.
  • Предвидени пана със снимки от причудливи места от нашата планета, които изглеждат сякаш не са от този свят.
 
  • Организатор: фирма „БМО Тийм”
  • Дата: 04.2011